keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Ektorpin värjääminen

(Kopioin tämän postauksen vanhasta blogistani ja muokkasin hieman. Oli nimittäin erään ystävän kanssa keskustelua sohvanpäällisten värjäämisestä, mie olin sen kokenut ja hänellä se on vielä edessä.) 

Miun pitkäaikainen haave oli Ikean Ektorp -sohva. Sellainen siis hankittiin, kun muutettiin nykyiseen asuntoon.


Ektorp on siitä kiva sohva että siihen saa Ikeasta irtopäällisiä. Jotka maksavat. Aika paljon. Onneksi joku fiksu on keksinyt Huuto.netin, ja toinen fiksu taas pesukonevärit. Huusin siis hiukan nuhjaantuneen valkoisen päällisen ja kävin ostamassa Prismasta viisi pakettia Dylonin pesukoneväriä, kunhan ensin olin pyörinyt hyllyn edessä puolisen tuntia kuin hermostunut myymälävaras, en nimittäin osannut päättää että minkäväristä sohvaa haluaisin katsella seuraavaksi. Soitin J.:lle pari puhelua ja lopulta päädyin tähän väriin:


Eräänä viikonloppuna sitten ryhdyttiin värjäysprojektiin. Päälliset piti värjätä kahdessa osassa, ja aina värjäämisen jälkeen niiden piti antaa pyöriä uudestaan pesuohjelmassa. Lopuksi sitten annettiin koneen pyöriä tyhjillään yhden pesuohjelman verran - ihme että ehdittiin lauantaina tehdä muutakin kuin leikkiä pesukoneen kanssa! Värjäsin ensin tuon pohjaosan ja laitoin mukaan kolme paketillista väriä, ja sitten kaikki tyynyt ja kaksi väripakettia.

Tällainen oli sitten tulos:Halusin vähän väriä ja sitä ainakin sain. Lopputulos oli tosi tasainen ja tyynyistä ja helmasta tuli samanvärisiä vaikka ne pitikin värjätä erikseen. Sohvanpäällisen vaihtuessa piti tietysti vaihtaa myös matto, ja verhot, ja tyynynpäälliset, ja pöytälampun paikkaa. Tulipahan taas vähän erinäköistä.

12 kommenttia:

 1. Ohoh, enpä olisi ajatellut, että sohvan värjääminen käy noin kätevästi! Värikin on upean syvä.

  Olet tainnut mainitakin ja nyt minäkin huomasin, että teidän sohvapöytä taitaa olla ihan samanlainen kuin meillä! Tuon tapaisia on paljon, mutta nämä yksilöt ovat kyllä harvinaisen samanlaisia.

  VastaaPoista
 2. Yllättävän kätevää tosiaan: jos käytössä siis on jonkinlainen muu pesumasiina kuin taloyhtiön pesukone, jonka saa varata vain kahdeksi tunniksi kerrallaan. :D

  Ja nuo on oikein hyviä sohvapöytiä. ;) Halusin aika pienen sohvapöydän joka ei olisi ihan matala, ja sellaisia ei uusista pöydistä löytynyt. Tuon pöydän myötä meille on sitten eksyyntynyt kaikkea muutakin vanhempaa.

  VastaaPoista
 3. Hei,
  Itse kokeilin värjätä Dylonilla Ektorp nojatuolin päällistä tummanharmaaksi, mutta siitä tuli ihan epätasainen.. :-( Jotta onnistuisi, niin annahan vinkkiä: Minkä kokoinen kone sinulla oli värjäyksessä? Ja millaisella pesuohjelmalla värjäsit? Itse tein 7kg koneessa ohjeen mukaan 40 asteen normaaliohjelmalla, jonka kesto vain 1,15h. Olisikohan ollut kuitenkin liian lyhyt pesu.. Harmittaa kun olin niin toiveikas saamaan "uudet" päälliset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!

   Ikävää, että nojatuolin päällinen ei värjääntynyt nätisti. :/ Värjäsitkö kaikki kerralla vai kahdella koneellisella, ja muistithan kastella päälliset ensin? (...itse olen kerran epäonnistunut totaalisesti kun unohdin...)

   Meilläkin on 7kg kone. Värjäysohjeissa sanotaan, ettei pika- tai vedensäästöohjelmia saisi värjätessä käyttää, mutta meidänkään neljänkympin ohjelma ei kestä kuin 1,5h.

   Värjäämisen tiet ovat mystisiä, mutta voithan kokeilla vielä värjätä istuin- ja selkänojatyynyn erillään siitä tuoliosan kankaasta. Ja jos jo teitkin niin, niin käytä lisää väriä..?

   Poista
  2. Heippa,

   Kiva kun vastailit näin nopeasti, vaikka aihe olikin jo vanha. :)
   Värjäsin sekä päällisen että istuintyynyt samaan aikaan,mutta se oli ehkä liikaa, vaikkei nojatuolissa olekaan kangasta niin paljoa kuin sohvassa. Kankaat oli kosteatkin.

   Mutta täytyy kyllä vielä yrittää uudelleen. Jos ei noista laikullisista tule mitään, niin tuolla yksi rähjääntyneempi valkoinen sohvapäällinen odottaa sopivasti.. :) Ainakin nyt tiedän että pitäisi onnistua. Taidan valita varmuuden vuoksi vähän pidemmän (1,45min) pesuohjelman, jotta ei ainakaan siitä jää kiinni.

   Mukavaa kevään odotusta! :)
   Mari

   Poista
 4. Moi!

  Osaatko sanoa, että voiko värjätä siitäkin huolimatta, että päällisissä väitetään ettei ne ole pesunkestävät? :F Yhden päällisen olen kyllä pessyt, eikä se mennyt miksikään.. Mulla olis kahden ja kolmen istuttava värjättävänä...vai myiskö toisen? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Mie olen värjännyt ainakin yhdet sellaiset päälliset, joiden ei pitäisi olla pesukonepesunkestävät. Miusta se värjäys ei vaikuttanut päällisiin mitenkään. :)

   Poista
 5. Moikka!

  Tarvitsisin kokeneemman apua värjäykseen ;)

  Olen värjäämässä toisen ikean sohvan päällisiä ja eri merkin tuotteilla ja yritän kuumeisesti optimoida värjättävien kankaiden määrän suht samaan että tulos ei olisi, hmmm kirjava. Optimointia hieman hankaloittaa tuo, että sohvan rungon päällisessä on myös ohutta harsomaista kangasta. Tuo harsomainen kangas on kaiketi keinokuitua ja saattaa siten vaikuttaa lopputulokseen. Onko sinun päällisissä värjääntynyt se harsomainen kangas, jos on niin onko väri siinä voimakkaampi?

  T:Jenni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Harsomainen kangas ei ole värjäytynyt, se on edelleen, noh, ei nyt kirkkaan valkoinen, mutta kuitenkin valkoinen, ei siis ainakaan mainittavasti ime väriä. :)

   Tsemppiä värjäilyyn!!

   Poista
 6. Meillä olis musta ektorpin kulmasohva värjättävänä.. siis ihan vaan kulunut musta takaisin tumman mustaksi.. osaatkohan sanoa monta väripakettia tämä projekti tarttis?? Ja toi violetti on kanssa tosi upea!! Mulla olis myös valkoiset päälliset värjättävissä, mutta jos kolmen istuttavaan meni viisi väripakettia, niin kulmasohva vetäisi vissiin 10??? ...ainakin...? Mitenhän muuten toi violetti uppoaisi beigen värisiin..?? Sellasetkin löytyis.. tai jos ne vaikka värjäiskin tumman ruskeaksi!! No nyt en enää tiedä mistä aloittaa ja mitä tehdä :D APUA!! Punaisetkin löytyy mutta ne pitää olla ehdottomasti joulun aikaan, niitä ei saa värjätä ;)

  VastaaPoista
 7. Värjäytyikö langatkin? Ajattelin värjätä ektorpin nojatuolin keltaiseksi:) varmaan joku 3 pakettia riittää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Ompeleet eivät varmaan yleensä värjäänny, niissä on sen verran keinokuitua mukana. Meidän omissa ei ole värjäytymättömänä jäänyt kuin helman ompeleet, tyynyissä jne ompeleet ovat olleet sisäpuolella niin värjäytymättömyys ei näy lopputuloksessa

   Miekin luulisin kolmen paketin riittävän värjäämiseen

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!