keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Tuulikaapin uudistus / tilat hyötykäyttöön osa 1


Asuntomme on rivitalokolmio, tarkemmin sanottuna 3h+k+vh+s+terassi, oikein riittävästi tilaa kahdelle (kohta kolmelle) ihmiselle ja kahdelle koiralle. Säilytystilaakin on ihan kivasti, mutta jos olisimme itse saaneet suunnitella kotimme säilytysjärjestelmät, olisivat ne varsin toisenlaiset erityisesti keittiön osalta.

Asunnon lisäksi meillä on häkkivarasto, mutta taloyhtiössämme ei ole meille rivitaloasukeille minkäänlaista vaunujen säilytyspaikkaa, ja minkäänlaista ulkovarastoa meillä ei ole. Kiva.

Hyökkäysvaunut kuitenkin pitää saada jonnekin silmän alle (ja vielä mielellään vielä niin, että mahdollisesti vaunussa uinaileva perillinen ei herää). Kesäaikaan ongelma on pienempi, rivitalon päätyasuntona saamme helposti vaunut takaterassillemme. Se ei kuitenkaan riitä ainoaksi säilytyspaikaksi, koska tahdomme säilyttää vaunut sisällä. Siksi käänsimme katseen tuulikaappiin.


Tuulikaappimme sisustettiin uusiksi edellisen kerran viime syksynä, kun tarvitsimme säilytystilaa kengille ja miun käsilaukuille. Juttua siitä on täällä.

Tuulikaappimme on tuulikaapiksi varsin hyvän kokoinen, ja me käytämmekin sitä eteisenä. Varsinaista pohjapiirrokseen merkittyä eteistä (eli olohuoneen ja keittiön välissä olevaa käytävänpätkää) naulakkosyvennyksineen käytämme kenkien yms. säilytykseen. Kirjoittelen siitä oman postauksensa myöhemmin.

Tulokkaamme hyökkäysvankkurit ovat aika pienikokoiset, joten niille ei tarvitse valtavaa tilaa. Siirsimme viime kesänä mustaksi maalaamani naulakon olohuoneen puolelle ja vaihdoimme kenkähyllyn eteisessä modeemipöytänä olleeseen pikkupöytään (olen muuten maalannut senkin, alunperin se oli ihan vain vaaleaa puuta.)

Väkersin väreihin sopivan taulunkin

Kun nuo vasemman reunimmaiset takit siirtää toiseen naulakkoon, mahtuvat vaunut oikein nätisti pitkittäissuunnassa ikkunan alle (kuvitelkaa vaunut tuohon oikeanpuoleiseen yläkuvaan). Työntöaisa taittuu ylös joten vieraittenkin pitäisi ongelmitta mahtua ovesta sisään. Ja jos tiedossa on juhlia tai illanistujaisia, voi vaunut viedä takaterassille pois tieltä.

 
Koska vaunujen myötä pitkä, vaalea verho ei oikein tule kysymykseen, hurautin ompelukoneella kappaverhon Marimekon Räsymatto-kankaasta. Olen ihan hölmönä tuohon kuosiin, olen tehnyt siitä lastenhuoneen verhon ja hyödyntänyt sitä vauvan päiväpeitossakin (jonka muuten sain valmiiksi, pitääkin laittaa pari kuvaa siitä).

Tuolin maalauksesta on juttua täällä
Tein koreihin nimilaput niin ei tarvitse enää varvistella

Tuulikaapissa ei nyt mahdu säilyttämään oikein muuta kuin takkeja, hanskoja, hattuja ja eniten käytettyjä kenkiä, muu täytyy säilyttää virallisen eteisen puolella. Ja ehkä hankimme tuon pöydän tilalle jonkin kapean ja korkean lipaston, jos sopiva sattuu kohdalle. 

------

Parikiloinen ihmisentaimi vie kyllä tilaa ihan alusta asti. Välillä leikittelen ajatuksella, että miten vähällä tavaralla sitä oikeasti voisi tulla vauvan kanssa toimeen: harsoistahan sitä on ennenkin vaippoja tehty, vaunujen sijasta voisi käyttää vain kantoliinaa, perhepeti korvaa pinnasängyn, kauhat ja vispilät kelpaisivat ihan hyvin leluiksi ja tuttipullotkin ovat ihan turhia, edellyttäen, että imetys onnistuu. Bodeja voisi olla kaksi, toinen päällä ja toinen pesussa, ja jos molemmat ovat pesussa yhtä aikaa, voi pikkuisen kääräistä vaikka siihen kantoliinaan. Ja onhan se kohta kesäkin, eihän silloin vaatteita tarvita. (Huom, tämä on nyt sitten oikeasti kärjistystä.)

Helsingin Sanomissa oli loistava juttu vuodesta ilman tavaraa. Ihan noin äärimmäisyyksiin en olisi itse valmis menemään, mutta omaa tavarapaljoutta tulee aina välillä (=todella usein) mietittyä. Hesarin juttua pääsee ainakin vielä lukemaan tästä. Erityisen herättelevä oli dokumentin toteuttajan havahtuminen siihen, että hän tarvitsee lisää tavaraa voidakseen säilyttää jo omistamansa runsaat tavarat: tilanne on tuskallisen tuttu meilläkin.

8 kommenttia:

 1. Vautsivau! Aika hienoa, että asunnosta löytyy tuollainen iso tuulikaappi, johon hyvin mahtuu. Me täällä vielä pähkäillään vaunujen sijoituspaikkaa, olen suunnitellut jo tuulikaapista (kokoa erittäin pieni) reiän puhkaisua saunan puolelle.. =D Saataisiin samalla lämmin varasto, mutta ei oikein järkevä asunnon jälleenmyyntiarvoa ajatellen. Ulkovarasto siis myös löytyy, mutta kangasosat ois ainakin ihan hyvä säilyttää sisätiloissa homehtumisen estämiseksi. Menee hankalaksi..

  Tavaraa on kyllä paljon. Olen nykyaikana onneksi päässyt ylimääräisestä roippeesta eroon eikä meille tule mitään ylimääräistä (paitsi käsitöitä) ellei sille ole pakottavaa tarvetta. Huonekaluja ei onneksi mihinkään mahdu, paitsi sitten kun tehdään työhuoneesta lastenhuone. Vanhoilla roippeilla mennään niin pitkälle kun päästään.. Uudesta keittiönpöydästäkin haaveilen, mutta kun vanha on vielä suht toimiva niin tällä mennään. Mitä sitä suotta rahaa tuhlaamaan uuteen kun vanhakin toimii.

  Mutta joo, sen pidemmittä puheita (hah), hieno uusi sisustus! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miekin haluaisin ajatella, että olen ainakin viime vuodet ostanut tavaroita ihan harkiten. Enkä kyllä myönnä, että vauvankaan tavaroiden suhteen olisin ihan menettänyt järkeni, mutta aika kamalalta tuo määrä kyllä tuntuu.

   Noita käsityötarvikkeita ja niiden tuotoksia kyllä tulee meillekin, onneksi ainakin osaan saa antaa lahjoiksikin. :D

   Poista
 2. Vau, hieno muutos! Kun kesäkin on tulossa, niin toi takkienkin määrä vielä vähenee tosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Totta, nyt on takkia joka lähtöön (ja miun kohdalla vielä useampaa kokoakin...)

   Poista
 3. Skädäm! Heitin vastapallon ja sait haasteen! =D

  VastaaPoista
 4. Hyvältä näyttää eteinen!
  Ja voi teitä onnekkaita kun on noin ISO eteinen! Meillä 70-luvun kapea kerrostalo eteinen, mihin ei mahdu vaunut millään ilveellä, joten vaunuja säilytetään parvekkeella tai olohuoneen nurkassa ja ulos lähtiessä joutuu roudaan ne koko kämpän läpi rappukäytävään... :( Omakotitaloa odotellessa.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, omakotitaloa odotellessa. :D

   Meilläkin se toinen vaihtoehto säilytykseen olisi ollut portaiden alunen, ja sitten niitä olisi kuljeteltu olohuoneen läpi tuulikaappiin ja sieltä ulos. Luojan kiitos mahtuivat tuohon. Olen aina pitänyt eteisen neliöitä vähän hukkaan heitettyinä, mutta eivät ne olleetkaan sitä.

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!