sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Kestoillaan! (eli kestovaipat pienellä vauvalla)

Vielä pari vuotta sitten mie pidin ihan mahdottomana ajatusta, että tulevalla lapsellamme tultaisiin käyttämään kestovaippoja. Hyi, epähygieenistä. Hyi, hankalaa. Hyi, ne haisee. Hyi, niitä täytyy pestä.

Sitten silloisessa päiväkotiryhmässäni oli hoidossa kaksitoista vaippapyllyä. Jos kaikki kaksitoista olivat hoidossa samana päivänä, on ihan ymmärrettävää, että yksi roskis ei riittänyt päivän likavaipoille. Aloin sitten miettiä, kuinka monta vaippaa yksi vauva ihan oikeasti kuluttaa vaippaikänsä aikana: ihan älyttömän monta! Ja mihin ne kaikki vaipat päätyvät? Kaatopaikalle!

Ja tässä kohtaa sanon, etten pidä mitenkään huonompina niitä äitejä ja isiä, jotka käyttävät lapsellaan vain kertakäyttövaippoja. Jokainen tekee tavallaan - kun ynnäsimme miehen kanssa kestovaippailun plussia ja miinuksia meidän perheellemme, päädyimme vielä plussan puolelle. 

Ja haluan myös sanoa, että me olemme miehen kanssa ihan tavallisia ihmisiä, jotka matkuvat lomille lentokoneilla, syövät lihaa ja pukevat lapsensa muuhunkin kuin luomuyrteillä värjättyihin villilampaan villasta itseneulottuihin kolttuihin. Vaikka kestovaippailu monesti mielletään "hippien hommaksi" ovat kestovaippailijat ihan tällaisia tavallisia ihmisiä. 

En tunne ketään muuta, joka käyttäisi lapsellaan kestovaippoja (lähinnä törmäsin raskausaikana kysymyksiin "ettehän te vaan meinaa yrittää niitä kestovaippoja?"). Jouduin siis kaivamaan kaiken tiedon netistä. Parhaiten koin itse saavani tietoa Onnea on -sivustolta. Listaan pari muutakin paikkaa tuonne postauksen loppuun.

Vaippoja hankin Huudosta ja kirpputoreilta. Lisäksi löysin Torin kautta erään melkeinnaapurin, jonka lapset olivat ohittaneet vaippaiän ja jolta sain kysyttyä vinkkejä ja ostettua vaikka minkälaisia vaippoja. Olimme siinä ajatuksessa, että All in one-vaipat (eli AIO-vaipat) olisivat yksinkertaisuudessaan se meidän juttu, mutta hankin jonkin verran muunkinlaisia vaippoja, että saisi sitten testailla ja etsiä sitä "omaa juttua".

Melkeinnaapurilta sain vinkin harsoista ja villahousuista vastasyntyneelle ja ihan pienelle vauvalle. Sain ja ostin kasan harsoja ja kahdet pienet villahousut kun järkeilin, että vaikka kestovaippailu ei sopisikaan meille, olisi harsoilla aina vauvaperheessä käyttöä puklurätteinä, päänalusina, hoitopöydän suojina jne.

Ensimmäisen harso+villahousu-kokeilun tein toisena kotonaolopäivänä. Tuli kovin onnistunut olo, kun harso imi kaiken vastasyntyneen ruikulikakan eikä ollut edes vuotanut, vaikken ollutkaan koskaan aiemmin taitellut harsoa. Aloitin tällä ja tällä yksinkertaisella taittelumallilla. Pikkuhiljaa aloimme käytellä kestovaippoja aina vain useammin ja kestoilimme kotonaollessa kokonaan silloin, kun tyttö oli puolitoistaviikkoinen.

Välillä harso tietysti on vuotanut, mutta villahousut ovat pysäyttäneet vahingot, myös vastasyntyneen todella löysän kakan Pissalirahduksen jälkeen pöksyt vain kuivatetaan (niihin ei oikeasti jää hajua!) ja pienet kakkatahrat olen pesaissut äkkiä käsin pois: pöksyt kuivuvat niin nopeasti, että ne saisi periaatteessa heti vauvalle takaisin jalkaan, mutta itse olen vuorotellut kaksilla pöksyillä. Hoito-ohjeita on esimerkiksi täällä.

Harsojen taittelu on oikeasti todella nopeaa (vaikka silmät ristissä yölläkin), samoin pukeminen. Harso-osan laittoon vauvalle menee yhtä kauan aikaa kuin kertakäyttövaipan laittamiseen, lisäaikaa menee ainoastaan siihen, kun villahousutkin vetäisee jalkaan. Pesemiseenkään ei saa menemään kauheasti aikaa, pesen harsot ja muun vauvapyykin noin joka kolmas päivä pesukoneessa ja heitän sitten kuivausrumpuun, jos en jaksa viritellä kuivaustelinettä tai harsot tarvitsee nopeammin takaisin käyttöön.

Meillä on nyt hiukan yli 20 harsoa, kahdet villahousut ja viisi tällä hetkellä sopivaa AIO-vaippaa. Ne ovat riittäneet oikein hyvin eikä vaippojen puolesta ole tarvinnut pyykätä joka päivä. Harsoja oli aluksi kuusi vähemmän, kävin sitten ostamassa yhden paketin lisää niin sain vähän lisäaikaa "kerätä" muuta pyykkiä: miua nimittäin inhottaa pestä vajaita pesukoneellisia. Vaippojen lisäksi noita harsoja käytetään meillä hoitopöydän suojana, puklurätit ovat sitten erikseen.


 AIO-vaippojen käytön aloittamisessa piti odotella niin kauan, että navantynkä putoaisi pois ja napa parantuisi: ainakin meidän Kushies-vaipoissa mitoitus oli sellainen, että vaipan yläreuna osui ikävästi navantynkään. Kun napa sitten parani, otettiin nämäkin vaipat käyttöön. Vaippojen kokomitoitus on 2-4 -kiloa ja nyt kun tyttö kuukauden vanha  ja painaa pikkuisen yli kolme ja puoli kiloa, ovat vaipat sopivia. Ensimmäisissä kokeiluissa kakkaa valahti lahkeesta, koska tyttö on niin hoikka. Luulen, että nuo ovat meillä sopivia vielä viisikiloisinakin.

AIO-vaippoja meillä on tähän kokoon tosiaan vain viisi, ne lähinnä kokeilumielessä. Ajattelimme, ettei ihan vastasyntyneen kanssa jaksaisi tutustua kestoiluun ja kuvittelimme, että harsot taitoksineen ovat jotenkin kauhean vaikeita. Jos odottaisin nyt esikoistani ja tiedän sen mitä nyt tiedän, olisin jättänyt tämän koon muut kestovaipat kokonaan hankkimatta ja ostanut ainoastaan harsoja ja villahousuja.

(Meillä oli toki hankittuna paketillinen vastasyntyneen kertakäyttövaippoja. Päätimme, että käyttäisimme ensin kertakäyttövaippoja niin kauan, kuin se tuntuisi hyvältä ja arki tasaantuisi - nyt kun tyttö on päälle kuukauden ikäinen, emme ole saaneet käytettyä sitä ensimmäistäkään pakkausta loppuun. Nykyään laitan kertakäyttövaipan enää vain neuvolaan ja sinnekin voisi ihan hyvin laittaa vaikka AIO-vaipan.)


Lähitulevaisuudessa pääsemme käyttämään S-koon BumGenius - AIO-vaippoja, joiden pitäisi olla sopivia koossa 3,6-7,7 kiloa. Lisäksi meillä on yhdenkoon saman sarjan vaippoja. Jännä nähdä, miten saadaan säädöt tytölle sopiviksi!

Kaapissa odottelee tosiaan useammankinlaisia kestovaippoja kokeiluaan, mm. flanellisia ja froteisia sisävaippoja ja kuoria niille, lisäimuja ja eri merkkisiä AIO-vaippoja eri kokoisina. Meidän tytön kestovaippailu on siis aikamoista vertailua - ja onhan se hyvä, että on vaippoja eri tarkoituksiin, en ainakaan myönnä, että olisin innostunut tästä liikaa. ;)


Omat vinkkini kestovaippailusta kiinnostuneelle: 

- Älä lannistu, vaikka "kestovaippakieli" vaikuttaakin aluksi heprealta: imu, lisäimu, sisävaippa, kuorivaippa, villahousut... Vaippoja on erilaisia eikä siun tarvitse tietää kaikista kaikkea
- Yritä etsiä käsiisi joku, joka kestovaippailee. Jos ei löydy tuttuja, niin ota yhteyttä vaikka johonkuhun, joka kauppaa pois omia kestovaippojaan: hänellä ainakin on kokemusta
- Älä ota paineita kestoilun aloittamisesta, aloita sitten, kun hyvältä tuntuu. Aloita vaikka osakestoilulla eli käyttämällä vauvalla sekä kertakäyttövaippoja että kestovaippoja
- Kannattavinta olisi varmasti hankkia edullisesti vähän kaikentyyppisiä vaippoja kokeilukäyttön ja selvittää, mistä itse pitää eniten ja hankkia niitä sitten lisää. Miun luontohan ei tietysti antanut periksi, kaikki piti olla valmiina eikä se kyllä ole harmittanut. :D
- Ihan pienen vauvan kanssa suosittelen harsoja ja villahousuja, koska niissä vaipan saa istuvaksi monenmuotoiselle lapselle. Lisäksi tämä lienee edullisin kestoiluvaihtoehto (ainakin, jos löydät harsoja käytettynä) jonka kanssa kestoilusta luopuminen ei aiheuta isoja taloudellisia tappioita
- Jos päätät alkaa kestovaippailla, laita kylpyhuone valmiiksi jo ennen vauvan syntymää: vaipoille säilytyslootat, pyykille pyykkikori/ämpäri jne., niin aloittaminen on sitten helppoa, kun siltä tuntuu
- Tutustu vaikka näihin osoitteisiin: 


17 kommenttia:

 1. Töissä oli ennen minun tuloa lapsi joka käytti kestoja pvkodissa, kuulema sujui tosi hyvin, vanhemmat toi pussin mihin laitettiin käytetyt ja sitten veivät kotiin pesuun. Miusta oli ihanaa ettei pk:ssa ns vaadittu kertiksiä vaan toimittiin noin ja huomattiin vielä että hyvinhän sekin sujuu :)
  Ihana lukea kuinka teillä lähtenyt arki rullaamaan ja elämä tytön kanssa sujumaan:)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miun kohdalle ei ole vielä töissä sattunut ketään kestovaippailijaa vaikka heitä onkin. Itse varmaan laittaisin tytölle kertakäyttövaipat päiväkotiin, että pääsisin itse helpommalla. ;) Työntekijänä suhtaudun kestovaippailijoihin positiivisesti, kunhan vanhemmat muistavat huolehtia kunnollisen säilytysastian ja sen tyhjentämisen, muuta mahdollista haittaa en hommasta keksi.

   Poista
 2. Nyt mie kaivan puikot ja hahtuvat esille ja neulon edes yhdet villapöksyt. Kokeillaan mekin nyt tuota harsojuttua, edes yksi per päivä niin säästyisi sekin kertisvaippa! Kiitos tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä ota paineita, kyllä se siitä sitten ajastaan, mutta pidän toki kannustavat peukut pystyssä. :D

   Ja onhan se yksi kertisvaippa päivässä aina yksi kertisvaippa vähemmän, ihan totta.

   Poista
 3. Hei!

  Tässä yksi anonyymi lukijasi rv 33. Suunnittelen myös kestovaippojen käyttöjä. Kiitos tästä hyödyllisestä postauksestasi, pari kysymystä jäi :)
  1. Mitä miehesi tykkää kestoilusta ja suhtautuuko yhtä positiivisesti esim. harsojen taitteluun? ;)
  2. Onko teidän tarvinnut siis ollenkaan käyttää harsojen sisällä lisäimuja?
  Kiitos etukäteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miä itse asiassa tykkään nuiden harsovaippojen käytöstä enemmin kuin kertakäyttöisten. Etenkin harsovaipat tuntuu ihan mutulla istuvan paremmin, kun sitä harsoa pääsee silleen säätämään sopivaksi. AIO-vaipat tuntuvat toimivan myös oikein hyvin, ehkä niiden tiiviiksi saamisessa on kuitenkin enemmän touhua kuin harsojen kanssa. Ei mitään älytöntä hommaa kuitenkaan.

   Minna on siinä ihan oikeassa, että se harsojen taittelu sujuu pienen harjoittelun jälkeen oikein hyvin, eikä harso-villahousut -yhdistelmän pukemiseen mene oikeastaan sen enempää aikaa kuin kertakäytöisten. Ekat kerrat meni tietenkin harjoitellessa, ennen kuin se itselle ja lapselle "omin" taittelumalli löytyy.

   Ainakin toistaiseksi ollaan pärjätty ihan pelkällä harsolla, eikä milleen lisäimulle ole ilmaantunut tarvetta. Kyllähän tuo harso vetää esimerkiksi pissan jälkeen kokonaan nihkeänkosteaksi, mutta varsinaisesta läpikastumisesta ei ole ollut tietoakaan.

   Eli lyhyesti: Oikein positiivisilla mielin ollaan. Suosittelen kestovaippojen käyttöä kaikille; jos ei muuten niin kokeilumielessä edes :)

   -J., Minnan mies

   Poista
  2. Anonyymi, kiva kun kysyit. :) Mies tosiaan jo kerkesikin vastailla, ja kuten kertoikin, ei olla vielä lisäimuja tarvittu, tytön tuotokset on vielä sen verran pieniä.

   Kun aloin raskauden alussa puhua miehelle kestovaipoista, reaktio oli vähän epäileväinen: "no, jos sie ymmärrät niistä jotain niin sitten..." AIO-vaipoista mies innostui heti ja mie olin vähän ajatellut, että mie voin harsoilla ja mies saa käyttää tytöllä all in oneja, jos se tuntuu hänestä helpommalta. Alusta saakka mies on kuitenkin käyttänyt kaikenlaisia vaippoja tytöllä.

   Aika monella miehellä tuntuu olevan aika torjuva asenne kestovaippoihin, mutta varmaan se johtuu siitä, että miehet tietävät niistä vielä vähemmän kuin naiset. Oma vinkkini on, että vaippa kouraan ja ihmetellään yhdessä, miten se sitten olisi tarkoitus vauvalle pukea. Ketäänhän ei tosin voi pakottaa ja mie olisin ihan hyväksynyt, jos mies haluaisi vaipanvaihtovuorollaan pukea tytölle vain kertakäyttövaipan.

   Poista
  3. Kiitos molempien vastauksesta! Jep, meillä miehen kommentti on tähän asti ollut kestovaippoihin, että "sä voit hoitaa ne" ;). Mut voi tosiaan olla tuosta tietämättömyydestä kiinni. Olen ihan samaa mieltä, että on ihan ok, jos mies laittaa kertiksiä, vaikka minä laittaisin kestoja. Katsotaan miten meidän käy! :) -se sama anonyymi

   Poista
 4. Kiva, että kirjoitit tästä aiheesta. Itseä kestoilu on pelottanut juuri sen vuoksi, että se on muka hirveän työlästä ja hankalaa (termistö!). Onnistuit tällä postauksella osoittamaan luulot suureksi osaksi vääriksi.

  Ja nyt aloin miettimään sitä kamalaa kertakäyttövaippavuorta, jonka meidänkin Tirppa saa aikaiseksi (tai siis me vanhemmat oikeastaan). Ja kuinka paljon pienempi se vuori olisi, jos korvaisi edes yhden kertakäyttövaipan kestovaipalla per päivä. Kahdessa vuodessa kaatopaikka säästyisi jopa n. 700 vaipalta. Aikamoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kestovaippatermistö on kyllä aika hepreaa, miullekin edelleen. :P

   Poista
 5. Onpa kiva kuulla, että kestoivaippailu on mennyt noin hyvin! Minä olen usein miettinyt, että onko niissä niin kovasti enemmän vaivaa ja pyykkiä tulee kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän tyttö on tietysti aika helppo tapaus (toistaiseksi ainakin) ja meillä on sekä pesukone että kuivausrumpu, joten mie en ole kokenut hommaa vaikeaksi. Tosin jos tyttö valvoisi yöt ja mie joutuisin kuljettamaan pyykit taloyhtiön pesulaan ja varailemaan vuoroja, niin sitten saisi kyllä kestoilut olla kestoilematta.

   Poista
 6. Kuulin juuri äidiltä kuinka minulla oli käytetty juurikin harsovaippoja kun kaikki kertikset aiheuttivat ihottumaa. Ihanaa että kestovaippailet vaikken itse siihen pystykään kun pesukone laulaa muutenkin jo tosi usein :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tää pyykin määrä on tosiaan vielä ihan siedettävä, kun miehellä on siisti sisätyö eikä meillä ole muita lapsia. Jos kone pitäisi laulattaa jo muutenkin kerran päivässä, niin enpä tiedä, kestoiltaisiinko meillä.

   Harsovaipoilla ainakin meidän tytön iho on pysynyt kunnossa, ei ole ollut minkäänlaisia ärtymisiä tai ihottumia.

   Poista
  2. Täää on tietysti ihan asennekysymyskin :) jos innostuisin asiasta niin varmasti kokeilisin, nyt vaan tuntuu turhan rankalta.

   Poista
 7. Ihana teksti ja hienoa että olette löytäneet oman tavan kestoilla :) Meillä ei tuota harsovaippavaihetta ollut lainkaan, koska tasku- ja AIO-vaipat toimi pojalla heti :) Jos joskus lapsia vielä lisää tulee, aijon tuota harsotaitteluakin kokeilla :) Kiitos hyvistä linkkivinkeistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harsot on kyllä olleet tosi helppoja, suosittelen kokeilemaan niitäkin. :) Nyt alkaa tosiaan nuo AIO:tkin olemaan meidän rimppakintulle sopivia, mutta alussa ei olisi ollut toivoakaan. :P

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!